Головна > Блог >

Найбільш оспівувані в українських піснях чоловічі імена

Найбільш оспівувані в українських піснях чоловічі імена

Іван

Клікнувши по імені ви можете знайти більше пісеньwink

Іван - ім'я, що звучить у найрізноманітніших музичних творах, може похизуватися своєю популярністю, що залишається актуальною й до цього дня. Понад 143 тексти пісень, що можна знайти в мережі Інтернет, прославляють ім'я Іван. Завдяки великому святкуванню Івана Купала, це ім'я стало символом української традиції. Однак Іван також уособлює в собі теми туги та війни, які неодмінно знаходять відображення в музичних творах. Пісня Дівчина з Майдану вражає своєю емоційною наповненістю, промовляючи про мужність та смуток.

Дівчина з Майдану

Дівчина з Майдану прийшла на перон
Провести Івана - він їде на фронт!
Просила й молилась: Вертайся живим,
А мій оберіг на руці зав'яжи!

Наступним імʼям є ВасильІм’я має Грецьке коріння, з’явилось в часи перських війн та на початку мало значення “Перський Цар, Князь”. Українські пісні оспівують Василя як сильного і вправного чоловіка, здатного впоратися з будь-яким завданням та заспокоїти серце.

Біда

Не бий мене, матінко, ой, не бий,
Як Василь повернеться буде мій,
Як Василь повернеться на зорі,
Заспокоє серденько він мені.

Микола - персонаж, що неодмінно викликає посмішку. У піснях він може бути і чесним, і ледачим, потрапляти в незручні ситуації, що робить його надзвичайно живим та цікавим для слухачів.

Горілочка: У пісні "Горілочка" Микола зображений у комічних сценах, пов'язаних з алкоголем. Ця весела пісня додає гумору та життєрадості, а його образ стає яскравим і веселим.

Горілочка

А Микола ще з росою до шиночку йде,
Пересохло йому горло, в голові гуде.
Він залежний від сивухи, гірш ніж од чуми,
Коли пропив капелюха, то й проп'є штани.

Горілочка, горілочка, ти - моя спокуса,
Дайте хоч горілочку, намочити вуса!
Горілочка, горілочка підвела на гріх,
Горілочка, горілочка, горе, а не сміх!

Імена Тарас та Богдан часто викликають асоціації з патріотизмом та боротьбою. Чимало пісень з цими мотивами які ставлять Імʼя Тарас поруч з Шевченком, Богданом Хмельницьким і іншими символами українства.
 

Пісня про Україну

Ми Богдана і Тараса будем шанувати,
Рідну землю, Богом дану, будемо плекати!
Ревно будемо любити ми свою державу,
Щастя нації добудем і примножим славу!

Петро персонаж, який то веселить, то змушує задуматись. У піснях він може бути як вірним і святим, так і гуляцьким, що додає йому глибини та привабливості. Аж 41 пісню вдалось знайти зі згадкою Петра.

Первачок, первачок, ой, кипить,
За стіною сусід жде, не спить.
Первачок, первачок капає,
А Петро кумоньку лапає!

Степан перекладається  з грецької як вінок або діадема. Але популярнсть вжитку в піснях важко не помітити навіть зараз, завдяки постаті яка лякає ворогів і викликає шану у Українців, Степан Бандера. У цій пісні Степан Бандера вшановується як символ відданості і боротьби за вільну Україну. Він стає неодмінною частиною української історії та культури, що відзначається в музичних творах.

Гімн Бандери

Слава нашому Бандері і всім воякам,
Хто за вільну Україну голову поклав!
Хай живе Степан Бандера у наших піснях
Та не згасне його слава і в наших серцях!


Завдяки таким цікавим персонажам ім'я Іван та інші українські імена залишаються невід'ємною частиною культурної спадщини та музичної традиції України. А на нашому сайті ви можете знайти всі пісні просто обравши потрібне імʼя.


Posted 2 місяці тому
Топ імен